Category Archives

505 Articles

AGAMA DAN PERNIAGAAN

AGAMA DAN PERNIAGAAN
perunding unit amanah perunding kewangan public mutual consultant ebook

BAS & KASH (AGAMA & PERNIAGAAN)

Hari ni saya sampai paling awal. Pekena roti banjir belakang ofis Cheras.

Ada org share cerita lama saya 1 tahun lepas. Mungkin bagus utk ulangan…

Nak kongsi cerita pasal BAS & KASH yang mungkin ramai dah tahu. Tapi lebih ramai lagi belum tahu.

Pengamatan ILMU tentang solah subuh berjemaah dan REALITI peratusan yang datang ke masjid atau surau untuk solat subuh.

Jumlah rumah taman tempat saya tinggal ada lebih kurang 400 buah. Dengan hanya mengandaikan 1 rumah ada 1 sahaja lelaki akil baligh, yang sepatutnya bersolah subuh berjemaah di masjid atau surau. Maka bilangannya jadi 400 lelaki akil baligh.

Kadar penembusan surau. Selalunya 3 atau 4 saf untuk solat subuh. Lebih kurang 60 orang. 60/400 = 15%.

Boleh dikira agak banyak jugak nisbah penduduk yang solat subuh kat sini berbanding surau-surau lain. Jangan marah ye. Bukan nak berlagak. Tapi pakcik-pakcik kat sini saya tengok memang rajin datang solat berjemaah. Rata-rata surau lain yang saya pernah pergi dalam lingkungan 5% hingga 10% sahaja yang datang.

Walaupun begitu. Jangan terlalu gembira. Apakah maksud statistik ini. Jika anak-anak kita dapat markah 10% atau 15% kita akan marah mereka atau bagi nasihat dengan baik. Kita akan ambil tindakan. Jumpa cikgu mereka. Hantar anak ke pusat tuisyen dan sebagainya.

Apakah tindakan kita bila orang yang datang surau hanya sekitar 15% atau 10%? Jika markah lulus walau hanya 40%. Kita telah GAGAL.

10% kadar purata kedatangan solat subuh di surau. Kenapa kita tak buat apa-apa? Sebab kita rasa itu bukan tanggungjawab kita. Itu tanggungjawab AJK surau. Selagi kita tak rasa itu tanggungjawab kita, selagi itu ianya takkan berubah.

90% lagi yang tak datang tu, bukan tiada ilmu bahawa solat berjemaah adalah 27 kali ganda lebih baik. Bukan tidak tahu cara solat subuh 2 rakaat. Bukan tidak tahu setiap langkah Allah ampunkan 1 dosa, Allah bagi 1 pahala dan Allah naikkan darjat dalam syurga. Majoriti orang tahu ilmu ini.

TAPI kenapa yang hadir hanya 10%? 90% lagi bergembira dengan solat di rumah atau tidak solat langsung atau mungkin sebahagiannya yang solat di dalam perjalanan ke destinasi kerja atau ada yang uzur.

Ustaz bagitau, ini bukan kerana kurangnya ILMU. Tapi kerana kurangnya IMAN. Apa itu iman. Iman itu YAKIN. Keyakinan pada janji2 Allah dan Rasul.

Iman saya dan tuan puan tidak sekuat sahabat-sahabat Nabi saw. Di zaman Nabi saw 100% lelaki akil baligh solat berjemaah. Hatta orang2 munafik pun solat di belakang Nabi kecuali waktu solat subuh dan isya’. Apa telah terjadi pada kita? 10%!!!

Untuk itu bukan sahaja ILMU perlu diusahakan, bahkan perlu diAMALkan. YAKIN perlu ditingkatkan. Apabila YAKIN kuat baru amalan agama jadi mudah dan manis. Untuk tambahkan YAKIN, maka hendaklah kita SAMPAIKAN. Itulah konsep BAS (Belajar-Amal-Sampai)

Jika hari ini kita solat, tapi tak rasa manis, maka yakinlah bahawa iman kita masih lemah

Jika hari ini kita baca Quran, tapi tak rasa sedap, yakinlah bahawa iman kita masih lemah

Jika hari ini kita bertasbih, tapi nak cepat2 sebab nak baca wasap, fb dan sebagainya, yakinlah iman kita masih lemah dan perlu diusahakan

===================================================

Apa pula hubung kait dengan perniagaan?

BAS & KASH

Kalau anda google KASH anda akan dapat tahu maksudnya. Ia adalah formula sukses untuk perniagaan.

Hari ini banyak sekali syarikat2, korporat2, GLC dan peniaga SME, internet marketer, agen unit amanah, agen takaful, agen hartanah dan yang bekerja sendiri telah habiskan RIBU-RIBU bahkan JUTA-JUTA untuk ilmu (KNOWLEDGE).

Masa juga telah banyak dikorbankan untuk KNOWLEDGE.

Tetapi hasilnya tak setimpal dengan usaha, tenaga, masa dan wang ringgit yang dihabiskan.

Sepertimana bab solat subuh tadi. Begitu juga bab perniagaan. KNOWLEDGE sahaja tak cukup. Kena praktiskan jadi kemahiran (SKILLS). Kedua-dua inipun tak cukup. Perlu ATTITUDE yang baik dan jelmakan KNOWLEDGE tadi kepada HABITS

KNOWLEDGE – bagaimana kita nak buat sesuatu perkara dan apa kelebihannya

SKILLS – Bagaimana mahirnya kita membuat sesuatu perkara

ATTITUDE – Sikap positif atau negatif kita bila melakukan sesuatu perkara

HABITS – tabiat terbiasa yang kita buat sehingga menjadi seperti otomatis tanpa sebarang usaha

Bagaimana kita hendak transform kan KNOWLEDGE kepada SKILLS dengan ATTITUDE dan kepada HABITS. Inilah tugas-tugas ketua kepada organisasi, syarikat atau agensi.

Dan sebagai individu, anda juga perlu memerhatikan 4 unsur ini. Beri perhatian dan bina setiap unsur ini. Anda perlu rasa ini tanggungjawab anda untuk baiki diri. Selagi anda tidak mengambil tanggungjawab ini, selagi itu ianya tidak akan berubah

Pengalaman saya dalam perniagaan agensi selama 11 tahun telah mengajar saya, bukan hanya K dan S sebagai resepi untuk berjaya. Yang lebih penting adalah A & H.

Ada orang yang mempunyai latarbelakang kewangan, cuba buat perniagaan perancangan kewangan, tapi tak dapat pergi jauh. Ada pula latarbelakang dari industri yang jauh berbeza, bila buat perniagaan perancangan kewangan, mereka ini lebih berjaya.

Lihat sahaja TS Tony Fernandes. Tiada latarbelakang penerbangan. Mampu membina jenama yang kuat sekarang.

Siapa buat dia yang dapat. Man Jadda Wa Jadda.

Nampak tak ada kesamaan di antara amalan agama dan perniagaan.

Anda mungkin dah belajar di Universiti Al-Azhar atau di Madinah sekalipun dalam bahagian agama. Tapi jika anda tak dapat datang solat subuh berjemaah dengan alasan untuk mengajar isteri solat di rumah. Berbanding pakcik2 yang belajar di Amerika, England dan bukan bab agama pun. Tapi mereka datang. Perlahan-lahan mereka datang.

Anda mungkin boleh bagi ceramah setiap malam di masjid. Tapi jika anda tak dapat datang solah subuh berjemaah. (contoh extreme – tidak ada kena mengena dengan sesiapa yang hidup atau mati). Berbanding pelajar anda yang datang solat berjemaah. Berbanding mat motor hingusan datang solat berjemaah.

Anda mungkin professor bahagian perniagaan. Tapi anda tidak pernah menceburkan diri dalam perniagaan.

Man Jadda wa Jadda

Oleh itu, gunakan KNOWLEDGE yang telah dipelajari. Jelmakan menjadi HABITs.

Repetition is the Mother of Perfection.

Anda mungkin dah banyak buat usaha untuk perniagaan anda, tapi masih belum berjaya. Teruskan. Teruskan. Teruskan

Orang yang berjaya adalah adalah orang yang telah gagal banyak kali lebih dari yang pernah dicuba oleh orang yang biasa-biasa yang mudah putus asa.

Luahan Hati

Arif Ismail

Bagaimana Nak Jadi Agen Unit Amanah dan Di Mana?

Bagaimana Nak Jadi Agen Unit Amanah dan Di Mana?
perunding unit amanah perunding kewangan public mutual consultant ebook how to become a unit trust consultant bagaimana menjadi unit trust consultant agen unit amanah

Untuk anda yang berada di Lembah Klang. Anda boleh memasuki mana-mana latihan dan seminar yang diadakan seperti di gambarajah

PM Arif 013-3640043 untuk hadir supaya kami tahu anda orang yang baru nak mencuba dalam industri unit amanah.

Apa Itu Unit Trust @ Unit Amanah?

Ada geng fb tanya. 

.

.

Apa tu Unit Trust?

.

.

Sambil breakfast saya tulis ini. Kongsikan pada geng2 yang belum faham pasal unit trust atau unit amanah ini.
Pelaburan UT?
Secara umum ada 3 objektif
1. Bina dana persaraan (guna EPF atau CASH)

2. Bina dana pendidikan

3. Bina dana haji
+++++++++++++++++++++
DANA PERSARAAN.
Objektif:
Supaya kt tak perlu terus kerja selepas umur 55 atau umur persaraan yg dipilih. 
Manfaat:

Ada income bulanan utk hidup tanpa kerja sehingga kt tinggalkn dunia ini
Bagaimana nak bina?

Buat simpanan bulanan.
Cth:

RM710 sebulan selama 30thn

Dapat kumpul RM1juta pada 55thn.
Jumlah simpanan hanya RM255,600 tapi pulangan jadi RM1juta
Kemudian RM1juta dapat hasilkan wang pencen RM7,000 sebulan.
Nampak mcm RM7k banyak. Tapi 30 thn akan dtg sikit sebenarnya. Dan memang sebanyak itu kita perlu ada.
++++++++++++++++++++++++++++++++++
DANA PENDIDIKAN
Objektif:
Kumpulkan wang untuk pendidikan anak2 kita.
Manfaat:
Tak perlu risau masa anak dah capai umur 18 tahun. Boleh guna duit yg dikumpul. Mungkin RM100k atau RM 60k ikut keperluan
Bagaimana nak bina?
Simpan RM177 sebulan utk 15 tahun dapat jana RM60k

.

.

.

.

+++++++++++++++++
DANA HAJI
Objektif:
Pergi haji dgn pakej spy dpt cepat sikit. Syarat dah daftar haji di TH.

Sasaran RM30,000
Manfaat:
InsyaAllah boleh awalkan sikit tempoh menunggu.
Bagaimana nak bina:
Simpan RM166 sebulan selama 10 tahun. Dapat jana RM30,000

.

.

.

.

++++++++++++++++++++++++++++++++++
Secara keseluruhannya. 
Proses penyimpanan dalam unit trust ini mendisiplinkan kita untuk menabung dan membantu mencapai matlamat kewangan seperti persaraan, pendidikan dan haji.
Ia juga dapat melawan kadar inflasi  yang menyebabkan nilai wang turun
Arif Ismail

013-3640043

Perancang Unit Amanah 

As Seen on TV

www.myunittrust.com

TIPS NAK MAJUKAN BUSINESS KITA

Cerita pagi tadi. 

Sambil makan-makan minum-minum , kami tambah lagi ilmu dari Atuk kami  GAM Arif Ismail tips nak majukan business. Sangatlah pentingnyaaaa…. lebih lagi untuk usahawan-usahawan baru.
Apakah?

.

1. Buat big  target apa kita nak capai. Mesti ada tarikhnya. Lagi best, buat siap-siap invitation card untuk jemputan kenduri kesyukuran bila capai target nnt.

.

.

2. Pecah-pecahkan kpd small targets and things to do cam ne nak capai big target kita.

.

.

3. Kena buat BOP atau product preview. Kalau harapkan existing client/customer je…. camne business nak berkembang , camne nak luaskan rangkaian. On line dan offline.

.

.

4. Cukupkan  FB frens 5000. Lepas tu boleh kumpul followers. Pastu buat Page. Invite invite dan invite. Ni semua kita punya market potential.

.

.

5. Belajar guna FBAds. Attend bengkel Digital Online Marketing. Ada  yang berbayar macam seminar SifuFBads yang popular tu. Kalau pandai cari ada je yang free. Tak rugi invest masa dan duit untuk untung forever.

.

.

6. Belajar buat good copy writing. Tengok contoh-contoh posting orang yg beribu riban followersnya. Build our own branding.

.

7. Belajar buat poster sendiri. Senang jer. Banyak application dalam google play tu. Antaranya Poster Maker dan Canva.

.

.

8. Yang utama skali, kena ada strong support system dan cycle yg owesome. Good Teamwork , good mentor, good partnership, buddy, downlines , stokis etc. Bila time energy kita ke laut.. mereka lah superman superwoman kita.
Sekian
Zizin Othman

Cheras
#tipsbusiness

Nasihat Bisnes Terbaik Saya Terima Selepas Jiwa Kacau Akibat VSS

Sepatutnya ada Sesi Teh Tarik malam ni. 
.
Tapi saya gantikan dengan bahan bacaan yang bagus untuk orang2 yang teragak-agak nak amik VSS atau berhenti kerja dan mulakan bisnes.
.
Klik link di bawah ini untuk mengetahui kisah benar memulakan perniagaan. Bukan manis atau madu sahaja…
.
Diambil dari The Vocket:
.
1. http://www.thevocket.com/nasihat-bisnes-vss/

2. http://www.thevocket.com/jualan-rm808-ribu-sebulan/

3. http://www.thevocket.com/tip-baru-berniaga/

The Vocket page view sama banyak dengan Malay Mail. Padahal The Vocket masih baru.

5 Important Factors to Consider Before you Join any MLM, Unit Trust or Takaful Companies

5 Important Factors to Consider Before you Join any MLM, Unit Trust or Takaful Companies
unit trust consultants perunding unit amanah perunding kewangan public mutual consultant

I just read an ebook by one of the MLM gurus, Bo and Ty. I can summarise here 5 important points for you to consider before you join any MLM, Unit Trust or Takaful companies:

The Product – must be unique, effective and has a strong brand
The Company Leadership – must have success track record of developing agents’ business
Your Upline Leadership – How they will teach you. Do they combined the offline and online techniques. How they leverage the power of the internet?
Compensation – is the compensation plan fair for new agents as well as seasoned professionals
Timing – is it the best time, good time or bad time to get started with the company
p.s. I am looking for books or ebooks that will help us, the unit trust consultants on how to build our business but unfortunately none in the market (Malaysia as well as globally) that has direct book title such as “How To Build A Multi-Million RM Unit Trust Agency in 3 Years”. Thus, the best thing to do is to search for MLM books and insurance books. Please let me know if you come across any books out there that has direct title on building unit trust business from scratch.

Arif and his team are conducting a FREE Tues evening seminar on how they can help you shift from Employees Mentality to Business Owner Mindset. FREE yourself from 9-5 job and listen to the huge opportunity to grow as an entrepreneur. Register at www.myUnitTrust.com/seminar. Remember that, we limit to 10 participants only per session. First come first serve basis.

p/s this article was written on 5 Oct 2008

KISAH BENAR PENERBIT TV KEPADA USAHAWAN

KISAH BENAR PENERBIT TV KEPADA USAHAWAN
unit trust consultant perunding unit amanah agen unit amanah public mutual

Saya personally kenal dia ni sejak 2008.

Dia berusaha bersungguh-sungguh untuk mengubah kehidupan.

Dia mengerjakan umrah dan berdoa di depan Kaabah “Ya Allah, tunjukkanlah aku satu perniagaan yang terbaik untuk diri ini. Hanya kepada Mu aku berserah…”

Saya dapat perhatikan perubahan. Evolusi dan revolusi semangat, ketahanan, perjuangan hingga beliau berjaya menjadi usahawan yang disegani dalam industri.

Dari seorang yang tiada ilmu tentang pemasaran, jualaan dan kewangan. Melonjak kepada orang yang boleh memimpin satu agensi yang besar. Membuka peluang kerjaya dan bisnes kepada mereka yang hanya berbekalkan IMPIAN.

Saya amat-amat menggalakkan dan menyokong anda yang ada IMPIAN ini untuk datang Seminar TIP MULAKAN PERNIAGAAN UNIT AMANAH malam ini di Shah Alam.