To buy unit trust fund before dividend pay out or what…

I’ve met my existing client yesterday and he informed me that he has been approach by a new unit trust consultant and telling him the strategy of buying a unit trust fund just before the dividend date. What do you all think about this?

7 thoughts on “To buy unit trust fund before dividend pay out or what…

  • Salam semua….

    Actually SAMA jer bila masa nak beli UT nie samada after or before diorang declare dividend.

    Cth (a): 01-11-2009 (before dividend) UT Price PXXX = 0.2502
    belian (RM1000) = 3996.80 unit (unit kiraan x termasuk 3% s/charge)
    15-11-2009 (declare dividend) PXXX = 0.05 sen seunit
    so customer akan dapat gak ~ lebih kurang RM 199.80 (based on 3996.80 unit la)
    then klu reinvest balik = RM 199.80 / (0.2502 – 0.05) = 4994.80 unit

    Cth (b): 15-11-2009 (declare dividend) PXXX = 0.05 sen seunit
    UT Price (after dividend) = 0.2502 – 0.05 = 0.2002
    Pada 16-11-2009, belian (RM1000) = 4995.00 unit (unit kiraan x termasuk 3% s/charge)

    Rasanyer camtu la kot cth kiraan…

    TAPI

    Klu nak tau lebih jelas lagi … anda dijemput datang ke seminar dari CALIPH setiap hari SABTU … x gitu…

    Salam… 😛

    Ajumain

  • Salam,

    Rasanya elok tunggu lepas declare, sebab ada portion yang akan kena government tax atas distribution tersebut, so a leakage to client’s money.

  • kalau setakat 0.05sen seunit kena gov tax jugak ker..? mcm mana nk kira tax..? ramai org tnya n berckp2 skng ni ramai agent unit trust yg kejar komisyen semata2… maksudnya bila timing xbagus tuk invest pun dorang push client.. xde appropiate follow up or apa.. n explaination pun kurang power… begitu ramai berkata sebegitu.. so,how to face up with this people..?

  • Salam Saudara Labu….

    Hmmm….bg saya sebenarnya ia terpulang kepada pandangan dan persepsi individu.

    Rasenyer klu diorang kejar komisyen pun x salah…kannn…situasi ni saya kira “win-win situation” laaa…diorang pun bkerja gak….(datang jmpa kita…buat transaksi…then submitkan utk kita…tu bkn kerja ker…) yang mana kita pun dapat faedahnya di kemudian hari melalui Unit Amanah Saham ini…

    Bagi timing lak…rasenya klu kita dikalangan pelabur yang melabur “berdikit-dikit” eloklah kita lupakan pasal timing nie….dan kita terapkan budaya “simpan & lupa” (maksud saya simpanan dan pelaburan utk hari tua) … usah pikirkan pasal timing-miming nie… Kalau nak timing jek sampai bile pun x menyimpan….x pun pegi direct melabur kat kaunter BSKL…Lagi satu tiada sorang pun boleh jangka timing cantik atau tidak dengan tepat…

    Sebenarnya berkenaan dengan tiada appropriate follow-up nie pun bergantung pada individu…. macam saya, sengaja saya biarkan ada a few pelabur saya tanpa saya update dalam tempoh 6 bulan (xperimen) semata-mata ingin melihat samada pelabur saya nie faham atau tidak akan kepentingan simpan dan labur ini untuk masa depan mereka sendiri atau tida….hasilnya ada yang memberi positif respon kat saya dengan sms mahupun telefon…bertanya bila nak datang untuk transaksi pelaburan seterusnya (smpi marah pun ada… :D…tp cover balik sebab apa saya buat camtu kat dia…then ok ler) …”ugi klu x buat potongan 3-4 bulan skali”…..bagi pelabur2 ini sekurang2nya usaha saya “sekolah”kannya telah berjaya…so jgn terlalu pikirkan pasal perangai pelabur nie…kita as UTC nie just sampaikan apa yang kita tahu dan terbaik then terpulang pada orang ramai untuk menilai….ada rezki sign terus…xder rezki…cari la client lain…aparahal…

    Salam Ajumain

  • Ajumain,

    Thanks a lot for a lengthy and comprehensive explanation. I see you have a good writing skills – simple words that make people understand. You put a big bang on this writing skills. I knew you have written a book. Leverage on it, create your own image. You will see clients and agents will come to you effortlessly. This is what we called magnetic marketing. I like your effort. Remember what I said during the meeting “Big fish in a small pond”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*