Skim pelaburan CPF masih untung

BARU-baru ini, industri unit amanah di negara dikejutkan dengan laporan akhbar bahawa 80 peratus pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang melabur dalam unit amanah, mengalami kerugian sebanyak RM600 juta.

Biarpun mengakui terdapat pencarum yang kerugian, Persekutuan Pengurus Amanah Saham Malaysia (FMUTM) mempertikaikan angka yang diberikan. Menurut Presidennya, Tunku Datuk Ya‘acob Tunku Abdullah dalam temubual di sini, jumlah itu adalah kecil biarpun pandangan lain mengatakan ia jauh lebih besar.

Kata beliau, kerugian itu disebabkan oleh pelbagai faktor dan bukan kerana ketidakcekapan pengurus dana.

Isu komisen jualan semasa adalah ketentuan pasaran dan hanyadikaji apabila perlu.

Berikut adalah temubual itu.

FMUTM sebelum ini mempertikai jumlah kerugian RM600 juta yang ditanggung para pencarum KWSP tetapi tidak pula menafikan perkara itu berlaku. Apa yang sebenarnya berlaku?

Kami tetap berpendirian bahawa adalah penting untuk mengetahui bagaimana jumlah kerugian itu diperoleh sebelum kami dapat memberi komen lanjut. Kecuali diperkukuhkan oleh fakta dan perangkaan yang boleh dipercayai, ia telah menyebabkan keadaan panik dan kebimbangan yang tidak wajar kepada para pelabur, dan secara tidak adil merosakkan kepercayaan dan keyakinan dalam industri dan pasaran modal.

Jadi, mana satu yang benar?

Pada ketika ini, kami tidak pasti sekiranya kerugian yang dilaporkan telah mengambil kira para pencarum yang telah mendapat keuntungan, menebus dan memindahkan wang tersebut ke dalam akaun mereka; para pencarum yang mendapat keuntungan dan kemudiannya melabur semula ke dalam dana-dana yang lain; penukaran kepada akaun biasa selepas mencapai usia persaraan, yang dengan itu meninggalkan sistem KWSP; kematian dan lain-lain ketidakmampuan.

Kenapa pula?

Sebagai contoh, seorang pencarum yang melabur sebanyak RM100,000 dan akhirnya mengeluarkan RM120,000. Kemudiannya, beliau melabur semula RM120,000 pada akhir tahun, pelaburan beliau adalah sebanyak RM117,000. Dalam senario sebegini, jika anda mengabaikan keuntungan yang sebelumnya, beliau rugi sebanyak RM3,000, tetapi sebenarnya, pencarum itu telah mendapat RM17,000.

Ketika ini, terdapat 11 juta akaun pemegang unit yang diurus oleh syarikat pengurusan unit amanah. Oleh kerana, pelaburan dalam unit amanah mempunyai beberapa tahap risiko, terdapat para pelabur yang untung, beberapa pula mencatat kerugian dan yang lainnya mendapat keuntungan/kerugian yang belum terperoleh pada mana-mana satu ketika. Bagaimanapun, perubahan mendadak dalam nilai pelaburan berbeza bagi para pelabur jangka panjang kerana ia cenderung kepada keadaan lebih lancar dan tenang, dan akhirnya memberi pulangan memuaskan. Waktu pelaburan dibuat juga amat penting. Sebagai contoh, sekiranya anda membeli dana ekuiti pada tahun lepas, anda mungkin tidak akan menikmati pulangan yang memuaskan akibat pasaran saham lemah tetapi dalam jangkamasa panjang, anda akan dapat mencapai objektif pelaburan. Adilkah untuk kita mengatakan kumpulan ini menanggung kerugian pada ketika ini apabila objektif pelaburan mereka ialah selama lima hingga 10 tahun?

Terdapat pandangan mengatakan jumlah kerugian itu melibatkan satu angka yang lebih besar? Jadi apa komen FMUTM?

Kami tidak boleh memberi komen ke atas soalan yang berunsur hipotesis kerana ianya tidak berdasarkan fakta dan perangkaan yang pasti dan kukuh

Sejauh mana masalah ini disebabkan oleh ketidakcekapan para pengurus dana atau tindakan ejen-ejen jualan sendiri ‘mengabui mata’ para pencarum supaya melabur?

Prestasi sesuatu dana boleh dipengaruhi oleh satu atau lebih daripada faktor-faktor seperti keadaan pasaran menyeluruh, waktu pelaburan dibuat, pasaran berkitaran beberapa sektor seperti perladangan atau saham teknologi, keadaan geo-politik, perubahan terhadap polisi kewangan dan fiskal. Industri unit amanah amat berstruktur dan dikawal dengan baik. Terbina di dalam sistemnya adalah sifat kebertanggungjawaban dan ketelusan bertahap tinggi yang dikenakan ke atas pengurus dana, jadi isu ketidakcekapan tidak berbangkit. Begitu juga syarikat pengurusan unit amanah yang bertanggungjawab ke atas tindakan konsultan unit amanah mereka, dan terdapat pelbagai garis panduan dan undang-undang kecil yang mengawal aktiviti para konsultan unit amanah.

Kita boleh menyalahkan pasaran saham tempatan sebagai antara punca kerugian tetapi terdapat juga syarikat-syarikat pengurus dana yang meraih untung yang baik. Tidakkah kerugian itu, boleh berkait dengan prestasi pengurus dana?

Terdapat pelbagai jenis dana unit amanah seperti ekuiti, pendapatan tetap, dana seimbang, dana harta atau dana modal dijamin yang sesuai dengan objektif pelaburan yang terpelbagai. Maka, tindak balas dana-dana sedemikian adalah berbeza-beza mengikut keadaan pasaran. Oleh itu, para pelabur sentiasa harus mengambil inisiatif untuk bekerja secara rapat dengan konsultan unit amanah bagi merancang peruntukan aset yang wajar, mengenal pasti dana yang sesuai dan mengambil peluang ke atas kitaran pasaran dengan sebaik mungkin.

Mungkinkah apa yang berlaku dapat dielakkan sekiranya tidak wujudnya penjualan unit amanah ini tidak dibuat melalui pihak ketiga atau ejen jualan yang dikatakan lebih ghairah mengejar komisen berbanding turut memajukan industri?

Semua konsultan unit amanah yang layak mempunyai keperluan dan pengetahuan minimum sebelum mereka dibenarkan mempromosi dan memasarkan unit amanah. Ianya merupakan satu peraturan serta keperluan bagi konsultan unit amanah untuk memberi prospektus kepada bakal pelabur dan menjelaskan kepada mereka tentang risiko-risiko dan manfaat-manfaat yang terlibat menerusi pelaburan dalam unit amanah, objektif pelaburan dana, dan caj yang akan ditanggung serta lain-lain lagi. Oleh itu, pelabur boleh mendapatkan penerangan apabila terdapat keraguan sebelum membuat sebarang keputusan berkaitan pelaburan.

Sebagai tambahan, konsultan unit amanah menawarkan khidmat khusus yang memerlukan komitmen yang mantap serta etika kerja yang kukuh, sebagai contoh, senang didekati pada bila-bila masa. Komisen yang dibayar adalah untuk masa dan usaha yang terlibat serta kos yang ditanggung dalam memberi khidmat nasi

2 thoughts on “Skim pelaburan CPF masih untung

 • seandainya kwsp menyediakan skim seperti bank2 lain iaitu faedah tetap tahunan mungkin lebih ramai org melabur dalam kwsp dan ini mengukuhkan lagi kedudukan kewangan

 • kita perlu faham dan masak dengan “perangai” pihak akhbar..mereka lebih ghairah menonjolkan berita panas, berita gempar atau dalam erti kata lain berita yang boleh membuat consumer panic dan lantaran itu berita itu akan meletup dan sales number mereka juga akan turut meletup.
  tanpa mereka mengambil kira ketepatan atau asas sesuatu maklumat atau fakta itu. maklumat mengenai kerugian pencarum KWSP sebanyak RM600 juta itu adalah sesuatu yang menarik dan pastinya mereka tidak akan melepaskan peluang untuk menghebah-hebahkan berita tersebut.
  penjelasan yang diberikan oleh YM Tunku Yacob amat baik dan profesional.oleh itu kepada para pelabur dan bakal pelabur saya ingin menekankan disini bahawa adalah sesuatu yang sangat penting untuk kita menjelaskan dan berbincang dengan Unit trust Adviser tentang our Financial Goal, risk tolerance level dan seterusnya our investment strategy.agar ianya dapat di tailormade bersesuaian dengan investment appetite kita. Sekian Terima Kasih
  – Bruce Ari Sukri Abadi
  Citigold Client Care Consultant
  Citibank Spore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*